home            visie             tools            meten           nieuws        contact 
Ik ben geboren in maart 1959. Na mijn opleiding tot aardrijkskundedocent en een studie geschiedenis kwam ik in 1983 in contact met de alternatieve geneeswijzen en vervolgens met mijn passie: astrologie. Ik praktiseer en doceer sinds 1985. Ik ben gediplomeerd astroloog (met goed gevolg getoetst door het Nederlands Genootschap van Praktiserende Astrologen: NGPA, tegenwoordig Astrologische Vakvereniging Nederland AVN geheten waarvan ik bestuurslid ben geweest http://www.avn-astrologie.nl).

Ik heb me uitvoerig beziggehouden met Freudiaanse en Jungiaanse psychologie en het cocounselen en de toepassing ervan in de astrologische consultpraktijk. Sinds 1998 heb ik me gespecialiseerd in klassieke astrologie die een schatkist aan vakkennis bleek te zijn.

Ik heb veel gepubliceerd over astrologie, waaronder de driedelige psychologisch-astrologische reeks Astrologie als bevrijding en ontplooiing van jezelf, dat hier en daar in het tweede hands circuit nog verkrijgbaar is.

Uitgeverij Synthese publiceerde in 2007 mijn boek: Astrologie als ambacht, klassieke uurhoekastrologie, over het beantwoorden van vraaghoroscopen (zie daarvoor Wat ik doe). 

Mijn nieuwe boek is uit!

Beste volgers, vrienden en bekenden,

Mijn nieuwe boek 'Bewegen en Bewogen worden' is gepubliceerd! Na veel uren van zwoegen achter mijn PC, de nodige - tijdelijke - writers blocks en wat 'geniale ingevingen' is het nu eindelijk klaar en ik ben er ontzettend trots op! Ik heb mijn boek uitgegeven via Brave New Books en daar is het onder andere ook te koop. Ik stel het op prijs als je deze mail naar vrienden wilt doormailen.

Hopelijk heb ik hiermee jullie interesse kunnen wekken in mijn boek. Het is te koop op http://www.bravenewbooks.nl/books/72072 voor € 32.50

Met vriendelijke groet,
Martien Hermes


De vragen waar het Lot ons voor stelt zijn al zo oud als de mensheid. Hoe verklaar je dat de ene persoon een relatief zorgeloos leven leidt, terwijl een ander gebukt gaat onder tegenslagen? Aan wie of wat is dat te danken? Wat is Lot eigenlijk? Hoe leef je er mee? Hoe verdraag je het? Waar ben je vrij in en waarin bepaald? Hoe verhoudt Lot zich tot onze psyche? 

In de Griekse tragedies en filosofie was het Lot een steeds terugkerend thema. Een onderwerp van verbazing, verbijstering en wanhoop, maar ook van hoop en troost. Ook in de Griekse astrologie is het Lot een belangrijk thema. 

Dit boek illustreert de subtiliteit, het reliëf en de diepgang van de hellenistische astrologie en haar Lotconcepten. Nieuwe astrologische duidingsprincipes van bekende horoscoopfactoren worden geïntroduceerd en besproken, voortkomend uit de Griekse astrologische terminologie. Ze bieden een nieuwe kijk op de astrologische traditie, op de horoscopie en wat inzichtelijk te maken is met een geboortehoroscoop. 

Ik schets in dit boek een astrologische methode om te evalueren hoe wij lijden aan ons Lot, hoe we erdoor bewogen worden. Maar ook hoe we ons Lot kunnen leiden. Hoe we er zelf in bewegen.


In 2008 publiceerde ik in eigen beheer: Goede tijden, slechte tijden. Prognose met zodiakale Aphesis van het Pars Daimon. Moderne carrières en biografieën in beeld gebracht met Hellenistische Astrologie.


In 2013 verscheen bovenstaand boek in sterk ingekorte versie in het Duits als Die Lebenslinie im Horoskop. Erkennen sie Ihren wichtigsen Lebensperioden und Ziele mit der klassischen Astrologie. Astronovaverlag.


Ik ben getrouwd en vader van twee dochters.